logo vasicek

PEKAŘSTVÍ A CUKRÁŘSTVÍ VAŠÍČEK ZÁBŘEH

regionální výrobce pekařských a cukrářských výrobků

    Výroba tradičního kvasového chleba začíná vyváděním - množením žitného kvasu, tzv."třístupňové vedení". Žitný kvas je složen ze žitné mouky vody a vitálního (živého) žitného kvasu z předešlé výroby. V jednotlivých stupních kvasu dochází k postupnému prokvášení žitné mouky. Celková doba vyvedení kvasu až k přípravě těsta je cca 16 hodin. Během kvašení dochází k přeměně mouky na jednotlivé chuťové a aromatické složky a o zdravotním benefitu nemůže být pochyb. Z vyzrálého kvasu, a po přidání dalších recepturních surovin, se vymísí těsto, které se po vyzrání a ručním vydělení ručně tvaruje do požadovaných tvarů. Chleba kyne v ošatkách z přírodního materiálu - pediku. Po nakynutí se sází do vytopené pece a po cca 50 minutách je vše hotovo. Upečený chléb se ukládá do čistých přepravek. Chléb určený ke krájení a balení musí nejprve řádně vychladnout ve vozících k tomuto účelu určených.

   Všechny naše chleby, které mají v názvu slovo ,,KVÁSKOVÝ" se připravují z vítálního (živého) kvasu. Zeptejte se svého pekaře z jakého kvasu vyrábí chleba! Označení ,,kvasový" nese hodně konkurenčích chlebů, ale slovo ,,kvasový" se může použít i při použití zakonzervovaného (umělého) kvasu. Takto konzerovované kvasy mají běžně 6-12 měsíců trvanlivost. Vitální (živý) žitný kvas vydrží po dosažení svého vrcholu maximálně hodinu, pak se nenávratně znehodnotí. 

 

Přejeme Vám dobrou chuť

 

Fotogalerie 

01020304   szen-chleba06 07

 

 

 

 

Přikládám zajímavý odkaz na webové stránky STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÉ A POTRAVINÁŘSKÉ INSPEKCE

http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1000770&docType=ART&nid=11342

infromace čerpány:  Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Úvod - výroba a druhy chleba

 

Chléb patří mezi základní potraviny ve výživě člověka, a to již po tisíciletí. Většina historiků se shoduje na tom, že první chléb z kynutého těsta byl upečen již před více, než 6000 lety, a to ve starém Egyptě. Chlebové placky z nekynutého těsta jsou však ještě mnohem a mnohem starší.

Dle použité technologie lze chleby u nás vyráběné rozdělit na:

 
  • tzv. kvasový chléb, vyráběný klasickou technologií ze žitného kvasu, a to třístupňovým nebo zkráceným vedením. Jedná se o chléb vyráběný klasickým způsobem dle tradiční receptury s obvykle přibližně stejným poměrem žitné a pšeničné mouky, kdy výrobce třístupňovým vyváděním přírodních kvasů, připravených ze žitné mouky, docílí pomocí biochemických procesů probíhajících v kvasu vznik kyselin (zejména octové a mléčné) a tím i charakteristické navinulé chuti chleba. Tento typ chleba je kynutý prostřednictvím oxidu uhličitého, který vzniká právě při zrání kvasu. Pozn.: kvas je řídké těsto připravené z vody a žitné mouky a zkvašené přirozenou mikroflórou žitné mouky.
  • chléb vyrobený z mouky a suchých, tekutých nebo pastovitých kvasů, kynutý pomocí droždí. Kynutí u tohoto chleba je na rozdíl od prvního uvedeného typu chleba realizováno pomocí droždí a k okyselení je použit umělý kvas, který obsahuje kyseliny (obvykle octovou nebo citronovou podle toho, zda se jedná o umělý kvas tekutý nebo sypký). V tomto případě bývá navinulost střídky i další její chuťové a jakostní parametry odlišné od chleba kvasového.   
  • chleby formové (žitné, celozrnné, vícezrnné a speciální s přídavkem různých semen a dalších nutričně a chuťově významných látek). Tyto chleby se pečou ve formách zejména z toho důvodu, že by díky charakteru těsta neudržely při kynutí a pečení svůj tvar a objem.
    • Výroba kváskového chleba

      30. 10. 2014
          Výroba tradičního kvasového chleba začíná vyváděním - množením žitného kvasu, tzv."třístupňové vedení". Žitný kvas je složen ze žitné mouky vody a...

      Číst více ...

Naše prodejny

Prodejna Leština - Leština

Prodejna Leština

7. května 4

789 71 Leština

 

Tel: 731 446 695

 

Vedoucí: Věra Šebestová

 

Otevírací doba:

Po-pá: 5:00 - 18:00

So: 6:00 - 11:00

Ne: zavřeno

 

 

Informační povinnost:

"Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě výpadku pak nejpozději do 48 hodin."

Vice informaci

Prodejna Růže - Zábřeh

ruzeProdejna Růže
Masarykovo náměstí 16
789 01 Zábřeh

Tel.: 583 416 728

Vedoucí: Jana Marešová

Otevírací doba:
Po-pá: 7:00-17:30
So: 8:00-11:30
Ne: zavřeno

Vice informaci

Prodejna Kopretina - Zábřeh

kopretina

Prodejna Kopretina
náměstí Osvobození 247/8
789 01 Zábřeh

Tel.: 733 707 692

Vedoucí: Věra Doleželová 

Otevírací doba:
Po-pá: 5:00-17:30
So: 7:30-11:30
Ne: zavřeno

 

Informační povinnost:

"Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě výpadku pak nejpozději do 48 hodin."

 

Vice informaci

Prodejna Uničov

Prodejna Uničov
Masarykovo náměstí 13
783 91 Uničov

 

Tel.: 730 157 217

 

Otevírací doba:
Po-pá: 6:00-17:30
So: 7:00-11:30

Ne: zavřeno

 

Informační povinnost:

"Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě výpadku pak nejpozději do 48 hodin."

Vice informaci

Prodejna Narcis - Šumperk

narcisProdejna Narcis
Temenická 93
787 01 Šumperk

Tel.: 583 250 112

Vedoucí: Lenka Kubíčková

Otevírací doba:
Po-pá: 7:00-17:30
So: 7:00-11:00
Ne: zavřeno

 

Informační povinnost:

"Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě výpadku pak nejpozději do 48 hodin."

 

Vice informaci

Prodejna Tulipán - Šumperk

tulipanProdejna Tulipán
M.R.Štefánika 22
787 01 Šumperk

Tel.: 730 155 236

Vedoucí: Anežka Protopapasová

Otevírací doba:
Po-pá: 5:00-17:00
So, Ne: zavřeno

 

Informační povinnost:

"Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online, v případě výpadku pak nejpozději do 48 hodin."

 

Vice informaci

Aktuality